Orgull d'horta

Orgull d’horta és un documental multiplataforma que retrata l’amenaça que representa el creixement continu de la ciutat de València sobre l’horta, el sòl agrícola que la rodeja.

L’objectiu del projecte és fer visible el conflicte pel valor i l’ús del sòl en aquest espai metropolità, declarat sistema important del patrimoni agrícola mundial per la FAO i les Nacions Unides. Un conflicte que es viu a València i que es repeteix en altres ciutats del món.

El sòl és un tresor que viu davall dels nostres peus, del qual depén la nostra supervivència. Orgull d’horta planteja la importància de preservar el sòl agrari a les ciutats per a compensar les conseqüències de la crisi climàtica, alhora que reivindica el paper de l’agricultura com a sector estratègic per al futur i la sostenibilitat de la vida al planeta.

Orgull d’horta parla de l’agricultura en entorns urbans i de la tensió entre el creixement i la sostenibilitat.

València, l'horta i l'Albufera

L'horta de València és una de les superfícies agràries urbanes de regadiu més antigues i més importants de la Mediterrània. La van desenvolupar els àrabs durant l'edat mitjana, els quals van construir una xarxa de séquies per a la irrigació que encara s'utilitza, i és un referent per a altres espais de cultiu a tot el món.

L'alimentació i l'aigua són dos valors estratègics fonamentals per a les ciutats al segle XXI. València, amb 6.000 hectàrees d’horta i 21.000 hectàrees d’albufera, és una ciutat privilegiada en aquest sentit. Però en els darrers cinquanta anys, la superfície de cultiu s’ha reduït més d’un 50% a causa de l’expansió de la ciutat i l’Albufera ha patit un col·lapse biològic a les aigües del qual encara no s’ha recuperat.

El futur de l’horta tradicional valenciana i l’Albufera són tan valuosos hui com incerts.

Orgull d'horta és un documental interactiu format per un mapa dissenyat amb una animació 3D web que reflecteix gràficament el conflicte entre el sòl agrícola i el sòl urbà a l’espai metropolità de València. Navegant pel mapa descobrim una sèrie de peces documentals que ens permeten endinsar-nos en diferents aspectes i paisatges generats per aquest conflicte.

Orgull d'horta proposa un viatge virtual per a descobrir la riquesa i la diversitat d'aquest valuós paisatge que encara perviu, els llauradors que el mantenen gràcies al seu treball diari, i els qui el defenen davant la multitud de problemes que l'amenacen per a evitar que desaparega.

Un cas particular per a reflexionar sobre una de les qüestions fonamentals del nostre futur immediat: la necessitat de recuperar sòl agrícola a les zones metropolitanes per a garantir l’accés a aliments frescos i de qualitat, preservar la biodiversitat, protegir les ciutats dels efectes del canvi climàtic i defendre la sostenibilitat i la nostra supervivència.

Al Pati Produccions S.L., Dacsa Produccions S.L.
© 2020